Soalan Kaji Selidik

Sila tandakan (✓) pada mana-mana bahagian yang berkenaan
Simpan    Batal

Sistem Pengurusan Perkahwinan Islam Malaysia (SPPIM) merupakan sistem yang disediakan berasaskan proses kerja untuk kegunaan semua Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN) khususnya Pejabat Agama Islam Daerah (PAID) di Malaysia secara lebih efisien dan teratur. Modul-modul yang terdapat dalam SPPIM antaranya ialah permohonan kursus pra-perkahwinan, permohanan kebenaran nikah, pendaftaran nikah sehinggalah kepada proses perceraian, rujuk dan rundingcara.
Pelaksanaan Modul Nikah, Cerai dan Rujuk, Sistem Pengurusan Perkahwinan Islam Malaysia (SPPIM) di 5 buah negeri iaitu Negeri Sembilan, Melaka, Perlis, Kedah dan Perak bermula pada 12 Januari 2014.

Pelaksanaan Modul Rundingcara di 8 buah negeri iaitu Negeri Sembilan, Melaka, Perlis, Kedah, Perak, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan bermula pada 25 Disember 2014. 

Harap maklum

Sebarang masalah berhubung SPPIM sila kemukakan kepada Meja Bantuan SPPIM melalui emel di hdsppim@islam.gov.my atau di talian 03-8886 4896. Waktu pejabat 8.30 Pagi - 5.00 Petang (Isnin - Jumaat) Harap maklum.
Daripada Sa'ad bin Abi Waqas r.a bahawa Rasulullah SAW bersabda kepadanya : Sesungguhnya engkau tidak membelanjakan satu nafkah sama sekali untuk mencari keredaan Allah melainkan engkau diberi pahala atasnya sehinggakan apa yang engkau masukkan dalam mulut isteri mu.
GMT Waktu Solat PUTRAJAYA
+8
Imsak Subuh Syuruk Zohor Asar Maghrib Isyak
5:30 5:40 7:01 13:13 16:37 19:21 20:36
Arah Kiblat
292° 31' 16"
Impak SPPIM kepada Pengguna
Mohon kerjasama Tuan/Puan untuk melengkapkan Kaji Selidik ini. Respons Tuan/Puan amat-amat dihargai.
Terima Kasih.