Soalan Kaji Selidik

Sila tandakan (✓) pada mana-mana bahagian yang berkenaan
Simpan    Batal

Sistem Pengurusan Perkahwinan Islam Malaysia (SPPIM) merupakan sistem yang disediakan berasaskan proses kerja untuk kegunaan semua Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN) khususnya Pejabat Agama Islam Daerah (PAID) di Malaysia secara lebih efisien dan teratur. Modul-modul yang terdapat dalam SPPIM antaranya ialah permohonan kursus pra-perkahwinan, permohanan kebenaran nikah, pendaftaran nikah sehinggalah kepada proses perceraian, rujuk dan rundingcara.
Pelaksanaan Modul Nikah, Cerai dan Rujuk, Sistem Pengurusan Perkahwinan Islam Malaysia (SPPIM) di 5 buah negeri iaitu Negeri Sembilan, Melaka, Perlis, Kedah dan Perak bermula pada 12 Januari 2014.

Pelaksanaan Modul Rundingcara di 8 buah negeri iaitu Negeri Sembilan, Melaka, Perlis, Kedah, Perak, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan bermula pada 25 Disember 2014. 

Harap maklum

Sebarang masalah berkaitan SPPIM sila kemukakan kepada Meja Bantuan SPPIM melalui emel di hdsppim@islam.gov.my, di talian 0388864896 atau terus menghubungi Jabatan Agama Islam Negeri / Pejabat Agama Islam Daerah.
Daripada Sa'ad bin Abi Waqas r.a bahawa Rasulullah SAW bersabda kepadanya : Sesungguhnya engkau tidak membelanjakan satu nafkah sama sekali untuk mencari keredaan Allah melainkan engkau diberi pahala atasnya sehinggakan apa yang engkau masukkan dalam mulut isteri mu.
Pejabat Agama Islam Daerah Tampin akan mencetak sendiri kad perakuan nikah bermula pada Bulan September 2016. Harap Maklum.
Adalah dimaklumkan, perkhidmatan meja bantuan SPPIM di Putrajaya akan mengalami gangguan bermula 4 Oktober 2016. Pemohon boleh menghubungi Jabatan Agama Islam Negeri atau Pejabat Agama Islam Daerah untuk sebarang pertanyaan. Segala kesulitan amatlah dikesali.

Sekian, terima kasih.
GMT Waktu Solat PUTRAJAYA
+8
Imsak Subuh Syuruk Zohor Asar Maghrib Isyak
Arah Kiblat
292° 31' 16"
Impak SPPIM kepada Pengguna
Mohon kerjasama Tuan/Puan untuk melengkapkan Kaji Selidik ini. Respons Tuan/Puan amat-amat dihargai.
Terima Kasih.